"Ислямска държава" ще екзекутира двама граждани на Япония, ако не получи откуп в размер на 200 милиона долара в следващите 3 дни. Заплахата се съдържа във видео, разпространено днес от екстремистите. В клипа се появява и добре познатият екзекутор, добил популярност като Джон Джихадиста, „кръстен” от медиите на Джон Ленън от „Бийтълс”.


Смята се, че този човек, говорещ с британски акцент, е пряко отговорен за смъртта на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, британските хуманитарни работнци Дейвид Хейнс и Алън Хенинг, както и за убийството на друг американски заложник на ислямистите – Питър Кейсиг.

Джон Джихадиста


Самоличността на маскирания фанатик все още не е официално потвърдена, но редица източници сочат като основен заподозрян лондонски рапът на име Абдел Бари, по-известен като L Jinny.

L Jinny

23-годишният британец зарязал хип-хопа и дома си в Западен Лондон и заминал за Сирия през 2013 г. След това публикувал в „Туитър” своя снимка, на която държи отрязана човешка глава, и надпис “Chillin’ with my homie, or what’s left of him.”

През септември 2014 г. ФБР съобщи, че е идентифицирало Джон Джихадиста. Разузнавателните служби така и не излязоха с официална информация кой е човекът, обезглавил редица западни заложници на „Ислямска държава”.

Така не отслабнаха и подозренията, че именно L Jinny е основният палач в редиците на джихадистите. Ако слушате песните му, ще чуете, че в тях става дума предимно за мир и любов. Мнозина смятат, че гласът на човека, екзекутирал пленници на „Ислямска държава”, удивително прилича на този на лондонския рапър от египетски произход.

Парчета на Абдел Бари са пускани дори по Би Би Си 1. Музиката, която той продуцирал, е част от група, наречена “The Black Triangle.”

Смята се, че бащата на Абдел Бари, който носи същото име, е терорист, свързан с атентатите над американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. През 2012 г. мъжът е екстрадиран от Великобритания в САЩ.

Синът, който вероятно се подвизава някъде в Сирия, разпространяваше свои снимки с автомат и надписи „Срам за мюсюлманите, който се срамуват от джихада”. Друга публикация на L Jinny в социалната мрежа гласи „Тези, които се стремят да защитят живота и свободата на безпомощни жени и деца, са заклеймени като негодници, екстремисти, ислямисти и терористи.”

Бари е един от тримата основни заподозрени, за които се смята, че може да са Джон Джихадиста. И за тримата се смята, че са в Ракка, Сирия.
По неофициална информация, другите двама са Абу Хасан Ал-Британи – 20-годишен хакер от Бирмингам, и Абу Абдула Ал-Британи – около 20-годишен, от Портсмут.

Смята се, че около 500 британски граждани и над 100 американци се сражават за „Ислямска държава”. Една малка, но значителна част от екстремистите, са фенове на хип-хопа. Закономерна е и появата на суб култура като джихадистки рап. Джихадският рап съществува преди конфликта Сирия, но притокът на западняците в ислямистките групи означава, че това е много важна вълна, свързана с много повече хора, казва пред сп. „Билборд” проф. Питър Нюман от Международния център за изследване на радикализма Кингс Колидж, Лондон.

"Ключът към разбирането на това е идеята на контракултурата. Хората често се захващат с хип-хопа като форма на протест и бунт срещу ситуация, в която те да се чувстват откъснати от обществото. Джихадистите, на свой ред, експлоатират и приобщават хора, които се чувстват изгубени, маргинализирани, които смятат, че обществото не ги приема”, обяснява проф. Нюман.

Един от най-известните т.нар. джихадистки рапъри е Дафне. Той е роден в Алабама с името Омар Хамани. Членувал е в свързана с „Ал Кайда” организация в Сомалия. Освен това е включен в списъка на ФБР с най-издирваните личности. Наградата за него е 5 млн. долара. Смята се, че Хамани е убит миналата година в Южна Сомалия по време на засада от други ислямистки бунтовници.

Също толкова известен е и рапърът-джихадист Deso Dogg, който има няколко издадени албума в родната си Германия. Той присъства в няколко пропагандни клипа, в които възхвалява Осама бин Ладен и пропагандира про-ислямистки идеи. Смята се, че е убит при въздушен удар в Сирия миналата година.

Друг екстремист с предишни връзки с рапа е Анас Абуди, който е наполовина италианец, наполовина мароканец. През 2012 г. той участва във филма „Ритъмът на Аллах”, излъчен по италианската MTV, който разказва за пътя му от рапър до джихадист. По непотвърдена информация младежът е убит в Сирия.

Засега най-известната песен в жанра джихадистки рап е "Dirty Kuffar" на Sheikh Terra feat. Soul Salah Crew. Парчето е от 2004 г. и е в стил рага. В нея Роналд Рейгън, бившият британски премиер Тони Блеър и експрезидентът на САЩ Джордж Буш са наречени "dirty kuffar", което в превод значи „неверници”.