Сириецът, заподозрян в планиране на бомбен атентат в Германия, е бил арестуван в източния град Лайпциг, съобщи германската полиция в "Туитър", предаде ДПА.

Полицията издираше 22-годишния Джабер Албакр от събота, след като намери експлозиви в жилището му в близкия град Кемниц. Засега тя отказва да коментира съобщения, според които Албакр, който пребивава в Германия със статут на бежанец, е бил в контакт с "Ислямска държава" или че е планирал нападение срещу германско летище, посочва ДПА.

Говорител на прокуратурата само каза, че цялостната картина на следствието засега говори за планирана "ислямистки мотивирана атака".

Албакр успя да се измъкне от полицията, която тъкмо се готвеше да нахлуе в жилищната сграда. Полицията стреля предупредително, но не успя да го спре. Следствието се опитва да установи дали намерените в жилището му експлозиви са като използваните при атентатите в Париж на 13 ноември и в Брюксел на 22 март.

Още четирима души бяха задържани през уикенда във връзка с разследването. Двама от тях бяха освободени. В хода на издирването властите засилиха мерките за сигурност около критична инфраструктура като гари и летища.

Германия е нащрек още от юли, когато в рамките на една седмица бяха извършени от кандидати за убежище две терористични нападения, за които отговорност пое ИД.