Започва процедура по отстраняването на бразилския президент с български корени Дилма Русеф. Това стана ясно в ранните часове на понеделник българско време.

Бразилските депутати достигнаха мнозинството от две трети, необходимо за разрешаване на придвижването на процедурата по импийчмънт срещу Русеф.

Ако същото стори и Сената, президентът може да загуби поста си.

Гласуването се предаваше на живо по националната телевизия, а хиляди хора го следяха по площадите на големи екрани.

Дилма Русеф и нейната „Партия на работниците“ управлява страната вече 13 години, но губи популярност заради неспособността си да овладее икономическата криза.

Едновременно с това висши партийци, включително бившият президент Луис Игнасио Лула да Силва, са обвинени в корупционни афери.

Самата Русеф е обвинена в манипулиране на данните за финансовото състояние на страната, което е помогнало за преизбирането ѝ на поста.

След снощното гласуване хиляди противници на Дилма организираха улични празненства.

Русеф отказва да подаде оставка, а според партията и сегашната процедура е опит за държавен преврат.

„Постоянно чувам оттук и оттам – „Няма ли да подаде оставка?”, „Няма ли да изгуби силите си?”. Не, тя е личност, която вярва в своята кауза и е готова да се бори за нея докрай. В историята ще бъде записано, че тя никога не се изплаши и не се предаде”, заяви Жузе Едуардо Кардозо – главен прокурор на Бразилия.