Въпреки края на драмата със заложниците вчера и днес френската полиция продължава да издирва съучастничката на един от убийците. Излизат все повече подробности за престрелката между силите на реда и Амеди Кулибали – терористът, който взе заложници в еврейски магазин в Париж.

Все още няма информация за жертвите му, но според оповестените вече данни след интервюто за френската телевизия BFM той е забравил да затвори телефона си и в продължение на часове журналисти и полиция са го подслушвали.

Когато чули молитвата на смъртта, полицията решила да действа и щурмувала еврейския магазин в източната част на Париж. За щурма на печатницата в Дамартен ан Гоел пък стана ясно, че не полицията е щурмувала, а двамата братя – Шериф и Саид Куаши, са излезли и са стреляли срещу командосите.

Амеди Кулибали и Хаят Бумедиен.
Снимка: EPA

Ключовият свидетел за френските власти е приятелката на Кулибали – Хаят Бумедиен, защото тя е наясно с връзките между тримата атентатори, както и техните взаимодействия с други джихадисти. Полицията я издирва и като съучастник на атаките. Кулибали в четвъртък застреля полицайка в столичното предградие Монруж, като според свидетели Бумедиен е била с него.

По данни на полицията 26-годишната Хаят Бумедиен е живяла с Кулибали. Преди да се запознае с него, тя работила като касиерка, а след като заживяла с него, се радикализирала.

Родена е в Алжир, но е променила името си, за да звучи по-френско, разкриват източници от разузнаването.

По време на заложническата драма в магазина журналист от телевизия BMF се свърза по телефона със самия Кулибали. По време на краткото интервю терористът призна, че е действал в координация с братята Саид и Шериф Куаши.

Репортер от BMF разговаря и с единия от братята Куаши, докато двамата се бяха барикадирали в печатницата североизточно от Париж. В интервюто Шериф Куаши казва, че изпълнявал мисия на „Ал Кайда” в Йемен и че бил финансиран от лидера ѝ Ануар ал Аулаки.

Френската полиция разпространи кадри от началото на щурма на специалните части срещу печатницата, където се укриваха двамата братя. При последвалата престрелка терористите бяха ликвидирани.

Премиерът Манюел Валс призна, че в работата на френските спецслужби са допуснати грешки. Той не уточни дали ще последват санкции в близките дни.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел