Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември
Тя е много нетипична, тъй като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Барселона
Снимка: EPA

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември.

Залогът на изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, е висок – те са своеобразен тест за подкрепата за независимостта на Каталуния.

Кампанията е нетипична, тъй като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание.

Шестима каталунски политици бяха освободени от ареста в ИспанияСрещу тях продължава да се води разследване за възможни обвинения в бунт и противодържавна дейност

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях, в регионалната столица Барселона, уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в изгнание.

„(Централните испански власти) искат да поставят всички възможни препятствия, за да не можем да проведем кампания при еднакви условия с другите кандидати”, каза Пучдемон.

Той подчерта, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда „между нацията и подчинението”, „между каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид”.

Пучдемон призова за превръщане на каталунските избори във втори тур на референдумаРахой обяви края на сепаратизма в региона

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуния са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.

Според проучванията на общественото мнение изходът от надпреварата между привържениците на независимостта и на оставането на Каталуния в Испания е неясен.

Възможно е своеобразен арбитър да се окаже по-малка политическа сила, която е против независимостта, но е за произвеждане на референдум за самоопределение, който според Мадрид би бил противоконституционен.

На последните избори в Каталуния, през 2015 г., сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент, с 47,8% от гласовете.

 

Тогава обаче те бяха сключили съюз, докато сега участват с отделни листи и без обща програма.

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре