Започна финалната офанзива за превземане на столицата на ИДИЛ
Подкрепяната от САЩ коалиция е настъпила от изток, запад и север
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    0
ракка, сирия, офанзива
Снимка: Reuters

Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия, предадоха световните агенции.

Началото на настъплението е било дадено с атаки срещу града от изток, запад и север. 

Говорителят на СДС Талал Сило каза, че настъплението е започнало днес и че боевете ще са "ожесточени, защото Даеш ще се бие до смърт, за да защити така наречената си столица".

ракка, сирия, офанзива
Снимка: Reuters

През 2014 г. "Ислямска държава" отне града от бунтовническите групировки в Сирия и го използваше за планиране на атаки срещу Запада. "Коалицията има голяма роля за успеха на операциите. Освен военните самолети има и нейни сили, които действат рамо до рамо със СДС", заяви Сило.

"Започна днес на зазоряване", каза директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. "Те са достигнали града, но все още не са влезли в нито една сграда."

ракка, сирия, офанзива
Снимка: Reuters

Атаката срещу квартал "Ал Машлаб" и базата на 17-та дивизия, на около 1 км от центъра на града, е била предшествана от ожесточени въздушни удари през изминалата нощ, посочи организацията.

През ноември СДС започнаха да обкръжават Ракка с подкрепата на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и в Ирак, където групировката е пред разгром в Мосул.

ракка, сирия, офанзива
Снимка: Reuters

Миналия вторник САЩ съобщиха, че са започнали да раздават оръжие на кюрдските милиции Сили за защита на народа, за да подпомогнат превземането на Ракка. Това действие на Вашингтон е част от план, който предизвика гнева на съюзничката на САЩ в НАТО Турция. Анкара има опасения, свързани с растящото кюрдско влияние в Сирия.

Водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" заяви, че битката за сирийския град Ракка ще бъде дълга и трудна, но с нея ще се "нанесе решителен удар по идеята на ИДИЛ за физически съществуващ халифат".

"Трудно е новите попълнения да бъдат убеждавани, че ИДИЛ е печеливша кауза, при положение че току-що е загубила двете си столици в Ирак и Сирия", заяви генерал-лейтенант Стив Таунзенд, командващият коалицията.

ракка, сирия, офанзива
Снимка: Reuters

"Всички видяхме ужасния атентат в Манчестър", каза Таунзенд. "ИДИЛ заплашва всички страни - не само Ирак и Сирия, но и нашите родни страни. Това не може да се толерира", посочи той. "С разгрома на ИДИЛ в Мосул и Ракка тежките боеве няма да приключат, но коалицията е силна и е ангажирана с пълното унищожение на ИДИЛ както в Ирак, така и в Сирия."

  • 6
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре