Старите хора по-скоро биха умрели, отколкото да оставят COVID-19 да навреди на икономиката на Съединените щати – това заяви зам.-губернаторът на Тексас, 69-годишният републиканец Дан Патрик в интервю за „Фокс нюз“.

„Нека се върнем на работа, да живеем, нека бъдем по-умни. Тези от нас, които са на 70+, ще се погрижим за себе си“, заяви Дан Патрик.

В ефира на „Фокс нюз“ той призова „да не жертваме държавата“.

По думите му зам.-губернаторът се притеснява, че коронавирусът ще сложи край на американския начин на живот завинаги.

„Никой не се е свързал с мен да ми каже „Като по-възрастен гражданин, съгласен ли сте да рискувате оцеляването си в замяна на това Америка да остане същата за вашите деца и внуци“, коментира Патрик. „Ако има такава замяна, на драго сърце бих приел!“, допълва той.

Шокиращитe коментари идват малко след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска да отвори американската икономика след няколко седмици, вместо след месеци. Тръмп намекна, че икономическа криза би довела до повече смърт чрез самоубийство, например, отколкото глобалната пандемия от COVID-19.

Дан Патрик бурно подкрепи коментарите на Тръмп, като заяви, че не иска цялата държава да се жертва.

„Това означава тотален колапс, рецесия, депресия, колапс на обществото ни, ако това продължи няколко месеца. Както каза президента, линията на смъртност е ниска. Трябва ли да затворим цялата държава за това? Мисля, че можем да се върнем обратно на работа“, допълва Патрик.

В интервюто той уточни, че скоро става на 70 и се намира във високо рисковата група на COVID-19, но би жертвал живота си за неговите шестима внуци.