Въоръженият мъж, който по-рано днес взе заложници в супермаркет в южния френски град Треб, е ликвидиран от служител на реда, съобщиха световните агенции.

Трима души са загинали при три отделни инцидента, обясниха от местната полиция. Всички престъпления са извършени от ликвидирания стрелец.

Според вътрешния министър на страната поне трима души са били ранени. Един от тях - тежко.

Снимка: EPA

По последна информация в магазина са останали само нападателят и служител на реда. Останалите заложници са били освободени.

Според "Ройтерс" похитителят е поискал освобождаването на арестувания за атентатите в Париж от 2015 г. Салах Абдеслам.

Снимка: EPA

По-рано днес в разположения наблизо град Каркасон се е стигнало до стрелба, при която е леко ранен полицай, който не е бил на смяна. 

По първоначални данни стрелецът е мароканец на около 30 г. Мотивите му не са ясни. Според някои информации той е заявил, че отмъщава за действията на Франция в Сирия.

Според Бе Еф Ем мъжът се е врекъл във вярност на "Ислямска държава". Това все още не е потвърдено от властите, експерти публично изразиха съмнения в тази информация. Кметът на града заяви, че нападателят е нахлул в супермаркета като е крещял "Аллах е велик! Ще убия всички!".

"Фигаро" цитира свои източници, според които екстремистът е въоръжен с пистолет, гранати и ножове.

Снимка: EPA

Едната от жертвите му е служител на нападнатия супермаркет.

На мястото са изпратени над 100 полицаи, включително и от спецотряда за борба с тероризма. Във въздуха са две хеликоптера на жандармерията. Случаят се разследва като терористичен акт.

Премиерът Едуар Филип определи ситуацията като "изключително сериозна".

Телевизия "Франс 24" посочва, че Треб е военен град с множество поделения, освен това обаче е и популярен сред туристите.

Атаката идва 6 години след серията нападения срещу военни и деца, извършени от радикализирания Мохамед Мера. Преди да бъде ликвидириан той обясни действията си с отмъщение за действията на Израел спрямо палестинците.