Перуанският наркобарон Херсон Галвес–Охлюва бе екстрадиран в родината си от Колумбия, където беше арестуван при специална операция.

След пристигането си в Лима Галвес е отведен в сградата на Националното управление за борба с наркотиците, където го разпитват.

Снимка: Reuters

Транспортирането на един от най-издирваните престъпници бе осъществено при изключително силни мерки за сигурност. Полицаите затвориха редица улици в перуанската столица Лима, за да не може нито една кола да не доближи до камионетката, в която беше наркобарона.

Колумбийските власти обявиха в събота, че са задържали Галвес, докато е пазарувал в супермаркет в град Меделин.

Снимка: Reuters

Успешната операция е резултат от сътрудничеството между перуанските и колумбийски служби за сигурност. В продължение на няколко дни те следили заподозрения и всички, които са били в контакт с него.

„Благодарни сме на всички, които ни съдействаха за бързото залавяне“, заяви директорът на Националната полиция на Перу Висенте Ромеро.

Снимка: Reuters

В родината си наркобаронът е издирван за убийства, контрабанда на дрога и организиране на престъпна група.

Това е вторият голям арест след задържането през януари на боса на мексиканския наркокартел „Синалоа“ Хоакин Гусман. Перуанските власти даваха 152 хил. долара награда за информация за местонахождението на Галвес.