Европейската комисия прикани Полша през следващите три месеца да предприеме мерки за защита на Конституционния съд и по този начин увеличи натиска над евроскептичното правителство във Варшава да спазва демократичните норми на ЕС, предаде „Ройтерс”.

Според ЕК управляващата партия „Право и справедливост” е подкопала баланса на властите с реформите в Конституционния съд и държавните медии.

"Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Комисията за взетите мерки", добави заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Това е следващата стъпка в безпрецедентната процедура, предприета от Европейската комисия за разследване дали Полша нарушава основните ценности на ЕС с реформата на Конституционния си съд. Последната мярка в тази процедура е преустановяване на правата на гласуване на Полша в ЕС.

Полската реакция: Бързате

Днешните действия на Европейската комисия по проблема с Конституционния съд на Полша са прибързани и излагат Комисията на риска да загуби авторитета си, заяви полското външно министерство.

"По отношение на днешното решение на Европейската комисия заявяваме, че действията на Комисията преди влизането в сила на закона за Конституционния съд определено са прибързани. Те излагат Комисията на риска да загуби авторитета, необходим за изпълнението на описаните в европейските договори нейни задължения", се казва в изявление на ведомството.