Норвежката полиция арестува 20-ина годишен мъж, заподозрян, че е публикувал в Туитър расистки послания в подкрепа на крайнодесния масов убиец Андерш Брайвик, предаде Франс прес. Мъжът, чиято истинска самоличност не се разкрива, действа в микроблога под псевдонима "НегерЙегер" ("ловец на негри").

Младежът бил задържан в петък след подадена жалба, а в събота бил освободен, каза за АФП представител на полицията, като уточни, че разследването по случая ще продължи. При задържането на мъжа от дома му е иззето компютърно оборудване, допълни източникът.

"Той признава част от фактите, в които го обвиняват, и по-точно, че е автор на публикуваните в акаунта му изявление, но отрича те да имат заплашителен характер", посочва източникът от полицията. "На този етап не разполагаме с нищо, което да показва, че лицето е част от група или мрежа", отбелязва източникът на АФП.

Снимката, която използва "НегерЙегер" в Туитър, е рисунка на Брайвик в доспехи, стрелящ по цветнокожи, включително деца. Под нея на английски пише: "Небелите са пренаселили планетата!"

Посланията на мъжа вече не са публично достъпни. Според норвежки медии те съдържат изявления в подкрепа на Брайвик, който на 22 юли 2011 г. уби 77 души в Норвегия в името на борбата срещу културното многообразие.

Ако бъде признат за виновен за изказвания с дискриминационен характер и подбуждащи към расова омраза, мъжът ще бъде осъден на глоба и три години затвор.