Заместник-управителят на румънската Централна банка Богдан Олтяну е бил арестуван по подозрения във взимане на подкупи и търговия с влияние.

Олтяну е задържан късно в четвъртък и са му повдигнати обвинения, че през 2008 година, когато е бил председател на парламента, е приел 1 милион евро, като в замяна е номинирал журналист за ключов държавен пост, предаде БГНЕС.

Следователите заявиха, че Олтяну търгувал с влияние, за да осигури назначаването на журналиста и екоактивист Ливиу Михайху за ръководител на институцията, която отговаря за резервата в Дунавската делта – огромен биосферен обект под закрилата на ЮНЕСКО.

Олтяну поискал и получил 1 милион евро и електорална подкрепа, за да убеди правителството да определи конкретно лице като управител на резервата, съобщиха от влиятелната Агенция за борба с корупцията.

Олтяну, който е на работа в Централната банка от 2009 година, трябва де се яви пред съда днес за определяне на мярката му за неотклонение. Полицията ще иска той да остане под стража за 30 дни.

По случая са разследвани още няколко високопоставени политици, между които е и бившият премиер и настоящ председател на Сената Калин Попеску Търичану, съобщават медиите.