Предполагаем лидер на мрежата, организирала опита за преврат в Турция, е задържан. Това е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник на генералния щаб на турската армия, който е смятан за ключовата фигура в планирането на метежа.

Новината за ареста идва в момент, в който Турция поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен от Съединените щати. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат.

„Не мога да потвърдя категорично, че Съединените щати са получили искане за екстрадирането на Фетхулах Гюлен. Все още преглеждаме всички документи, предоставени от турското правителство и ще ги обработим съгласно процедурата, която е установена по закон в Съединените щати и междудържавните споразумения между Съединените щати и Турция”, заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом.

В същото време самият Гюлен призова САЩ да откажат екстрадицията му, за да не се превърне той в „жертва на правенето на политически сметки”.

Чистката след опита за преврат от петък придоби нечувани размери – освен арестуваните над 7500 души, още 15 000 учители и университетски преподаватели са били отстранени от работа.

9322 души са обект на съдебно преследване заради неуспешния преврат в страната. Част от тях в момента са в затвора, а други са арестувани. Останалите са с различни мерки за неотклонение.

80 души са били освободени, след като разследването срещу тях е приключило.