Турските власти са арестували още четирима заподозрени за атентата в Истанбул, с което броят на задържаните става петима, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от в. „Хюриет“.

По-рано днес беше съобщено, че във вторник вечерта е задържан един заподозрян и се издирват още замесени.

Давутоглу също така потвърди връзката на извършителя с „Ислямска държава“ (ИД). Той обаче намекна, че може друга сила да стои зад нападението, като посочи, че ИД е изпълнявала ролята на посредническа организация.

Самият атентатор беше идентифициран като 28-годишния саудитец Набил Фадли, който пристигнал в Турция на 5 януари през границата със Сирия. Той е разпознат по пръстов отпечатък. Саудитецът не е бил в списъка на издирваните по подозрения за връзки с „Ислямска държава” и не е бил обект на следене.

Турските медии разпространиха негова снимка и кадри, заснети от охранителна камера.

Междувременно при антитерористична операция в страната по подозрения във връзки с ИД бяха задържани близо 70 души, включително трима руски граждани.

При атентата загинаха 10 чуждестранни туристи. Днес в болницата почина още един ранен германски гражданин, с което броят на жертвите стана 11. Броят им може да нарасне още, тъй като двама от ранените след са в критично състояние.

Атаката не е била насочено специално срещу германски туристи. Това е атентат срещу човечеството, каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той пристигна в страната днес, тъй като почти всички жертви са германци, и посети мястото на инцидента заедно с турския премиер Ахмет Давутоглу.