Федералната служба по сигурност (ФСБ) на Русия задържа седем членове на терористичната организация „Ислямска държава” (ИДИЛ) в Екатеринбург. Смята се, че те са планирали терористични атаки в Москва, Санкт Петербург и Свердловска област, предаде ТАСС.

Според разпространената информация задържаните са граждани на Русия и на страни от региона на Централна Азия.

По данни на ФСБ организацията на терористичните актове е водена от член на ИДИЛ, който се намира в Турция.

По време на направените обиски е разкрита лаборатория за изработка на взривни устройства, също както и електронни детонатори, огнестрелни оръжия, гранати и литература на ислямистка тематика.

Снимка: en.wikipedia.org

Установено е, че след извършването на атентатите, терористите са планирали да заминат за Сирия, където да се присъединят към редовете на ИДИЛ.

Срещу тях е образувано наказателно дело за терористични атентати, незаконно боравене с оръжие, незаконно съхранение на експлозиви. Следствието проучва контактите им в екстремистките среди.

Междувременно руските власти в лицето на Рамзан Кадиров признаха, че на сирийска територия действа и сериозно количество сухопътни войски.

В страната са изпратени чеченски спецподразделения, които, по думите на Кадиров действат в тила на ИДИЛ. С руска помощ армията на Башар Асад настъпва към град Алепо и вече е само на 8 км от турската граница.