Американец е обвинен в убийството на лъв със звезден статут в резерват в Зимбабве, предаде Би Би Си. Общественият отзвук в САЩ съсипа бизнеса на ловеца, който е зъболекар със собствена практика.

Уолтър Палмър убива с лък и стрела лъва Сесил, след като животното е било примамено отвъд границите на резервата. Смята се, че Палмър е платил близо 55 хиляди долара, за да може да се увенчае с този трофей.

След като новината за смъртта на обичания лъв започва да циркулира из социалните мрежи, зъболекарският кабинет на Палмър е моментално затворен. Фейсбук страницата му е деактивирана след атака от природозащитници и хора, потресени от жестокостта към величественото животно.

Зъболекарят твърди, че не е знаел за звездния статут на Сесил в Зимбабве и че е бил подведен от организаторите на сафарито. Двамата мъже го уверили, че всички документи са изрядни и няма проблем да застрелят лъва.

Бележка залепена на входната врата на зъболекарския кабинет на Уолтър Палмър
Снимка: Facebook

При проверка по-късно е установено, че лъвът е бил подмамен незаконно. Той е бил ранен извън границите на резервата, за да не може да избяга. На следващата сутрин Палмър и двамата бракониери го открили и тогава зъболекарят нанесъл фаталния удар.

Междувременно започнаха да се появяват и снимки на ловеца и от други негови сафарита. Това накара потребителите на социалните мрежи да започнат петиция „Справедливост за убийството на лъва Сесил”.

Снимка: Facebook

До момента са събрани 265 хиляди подписа. Хората призовават Зимбабве да спре да издава разрешителни за убиване на застрашени животни.

В интервю за американска телевизия Палмър обясни, че ще съдейства по всякакъв начин на разследването, но все още никой не се е свързал с него.

Двамата местни ловци, организирали сафарито, са обвинени в бракониерство и са заплашени от пет години затвор според законодателството на Зимбабве.