През периода от април до юни 2017 г. екипът на Доналд Тръмп е изразходвал близо 678 000 долара за юридически консултации. Това съобщи списание "Политико", като се позова на финансови данни, предоставени от екипа на държавния глава.

Разходите за юристи, правени от приближените на Тръмп, съществено нараснали, откакто се разследва приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ. През първото тримесечие на годината за адвокати били изхарчени едва 249 300 долара. А от началото на президентската си кампания Тръмп изразходвал за юридически услуги общо над 4,5 милиона долара.

Държавният глава на САЩ е наел авторитетния адвокат Тай Коб да защитава интересите му във връзка с предполагаеми контакти с руски официални лица. Работещ във вашингтонската кантора "Хоган Ловълс", Коб ще подпомага в тази дейност личния юрист на държавния глава Марк Касовиц, който не се справя с възложените му задължения, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Според американския ежедневник Белият дом е посрещнал с огромно облекчение известието за включването на Коб - бивш прокурор, нареждан сред ветераните на американската правосъдна система, посочва ТАСС. Президентската администрация разчита този професионалист да убеди Тръмп, че трябва да информира предварително помощниците си за вземаните решения и да не ги поставя в неловко положение, когато се налага да обясняват на журналисти мотивите за неговите стъпки.

Според "Ню Йорк таймс" Касовиц бил упрекван, главно защото продължава да живее и работи в Ню Йорк, далеч от Вашингтон, и съответно не може да отдели за Тръмп достатъчно време. Освен това Касовиц доста си развалил реномето, отправяйки нецензурни заплахи към човек, който му предложил да не брани повече интересите на президента по повод предполагаемите му контакти с руски представители. Подробности представила в четвъртък нестопанската организация "ПроПублика", която извършва журналистически разследвания.

Асошиейтед прес съобщи по-рано, че Доналд Тръмп вече се замисля сериозно за следващите президентски избори през 2020 г. - в края на юни е организирал парти за събиране на средства за бъдещата си избирателна кампания и е успял да събере за целта близо 10 милиона долара.

Използвани са материали на БТА.