За първи път в света лекари присадиха две ръце на осемгодишно дете в САЩ.

40 лекари са участвали в близо 11-часовата операция. Докторите първо са свързали новите китки към ръцете на детето с пластини и винтове. След това са съшили нервите и кръвоносните съдове. В момента 8-годишният Зайън се чувства добре и се възстановява.

„Когато срещнах Зайън, го попитах, без да знам какво ще ми отговори: „Защо искаш ръце?". Той е осемгодишен, чудех се какъв отговор ще ми даде. Каза ми: „Искам да се катеря на катерушки", разказа хирургът д-р Скот Левин.

На двегодишна възраст Зайън преживява тежка инфекция. В резултат лекарите са принудени да ампутират ръцете и краката му. Това обаче не му пречи да ходи на училище, да сърфира в интернет и да играе на компютърни игри като всяко дете. С новите ръце обаче за Зайън се открива един нов свят.

„Искам само да ви кажа това - никога не се отказвайте от мечтите си - те ще се сбъднат. Чувствам се по същия начин, защото аз никога не съм се променял. Аз съм същият човек, който бях и преди, само че имам нови, готини ръце”, сподели Зайън.

Той получава ръцете си от невръстен донор. Самоличността и обстоятелствата около смъртта му се пазят в тайна. Подобен род трансплантации се извършват изключително рядко, тъй като роднините на потенциалните донори трудно дават съгласието си.