За първи път: Протурска партия в холандския парламент
ДЕНК се очертава да вземе до 4 депутатски места
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    15
Селчук Остюрк
Селчук Остюрк от партия ДЕНК в изборната нощ Снимка: EPA

За първи път в историята на Холандия, в нейния парламент влиза етническа ислямска партия. ДЕНК на турското и мароканското малцинство се очаква да има трима или четирима депутати, съобщава специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев.

Лидерът й, както и кандидат-депутатите подкрепиха Реджеп Ердоган в конфликта с премиера на Холандия Марк Рюте, избухнал заради агитацията сред турската диаспора за референдума в южната ни съседка след месец. Турски министър беше изгонен от страната, а полицията разгони митинги в Ротердам и Амстердам, при което от Анкара се чуха обвинения в „нацизъм”.

Мевлют Чавушоглу: Свещени войни ли иска Европа?Турският външен министър с първи коментар за изборите в Холандия

В същото време, обаче, твърдата позиция на Рюте срещу воденето на кампания в полза на референдума, считан от много европейски страни за заплаха за турската демокрация, доведе до обрат на парламентарния вот в Холандия.

Така дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация спечели 33 от местата в парламента, а антиимигрантската Партия на свободата на Герт Вилдерс остана втора с 20.

Марк Рюте след изборната си победа: Холандия каза „стоп” на популизмаСлед напрегнатите избори в страната предстоят обаче тежки преговори за сформиране на коалиция

„Искаше ми се да сме най-голямата партия в парламента и е жалко, че не успяхме. Все пак спечелихме още 4 или 5 места и това е резултат, с който се гордеем”, заяви популистът, който до преди седмица имаше големи шансове да стане следващият холандски премиер.

В парламента се очаква да влазят цели 13 партии, а единствения път към съставяне на управление е коалиция.

  • 1
    15
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре