Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да присъства на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, предадоха световните агенции. Решението му е пореден епизод във войната, която води с популярните медии в САЩ.

„Няма да присъствам на вечерята на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом тази година. Пожелавам ви всичко хубаво, дано прекарате една приятна вечер!”, написа милиардерът в „Туитър” само ден, след като забрани на Си Ен Ен, „Ню Йорк Таймс”, „Гардиън” и ред други критични към него медии да присъстват на брифинг в Белия дом.

Всеки американски президент от 1924 г. насам е присъствал на вечерята поне един път. Целта на бляскавото събитие, което събира журналисти и известни лица, е набирането на пари за стипендии на млади журналисти. Обикновено вечерята преминава в шеги и закачки, като държавният глава обикновено произнася „реч”, в която може да коментира с усмивка както собствените си действия, така и тези на своите политически противници.

Така през 2011 г. Доналд Тръмп, тогава просто ВИП гост, поддържащ тезата, че Барак Обама не е роден като американски гражданин, се наложи да понесе подигравките на държавния глава. Тогавашният президент милиардерът би превърнал Белия дом в казино, ако бъде избран на поста. Тръмп стоеше с каменно лице пред камерите, а това събитие е считано за един от главните му мотиватори да се кандидатира за президент.

„Ню Йорк Таймс” отбелязва, че от президента се очаква да има поне минимална способност за самоирония, за да може да си прекара добре на Вечерята на кореспондентите, а Доналд Тръмп нерядко е показвал, че има себе си за безпогрешен.

Един от последните случаи, в които президентът не е присъствал на събитието, е от 1981 г. Тогава обаче пострадалият при атентат Роналд Рейгън все пак се включва с телефонно обаждане.

Последният, който просто решава да не се срещне с кореспондентите, е Ричард Никсън през 1972 г. Той подава оставка, след като журналистическо разследване установява, че той и съпартийците му от Републиканската партия са използвали специални разузнавателни средства срещу политическите си противници.