Хиляди бежанци напуснаха лагера край ГКПП "Идомени" на македонско-гръцката граница и тръгнаха да търсят нов път към Македония.

Т.нар. "Марш на надеждата" поведе мигрантите през реката, която дели двете държави.

Различни източници съобщават за между 1500 и 3000 души, които са напуснали лагера в Идомени в търсене на друг път, през който да преминат в Македония, разказа специалният пратеник на bTV Полина Ботева.

Снимка: Reuters

Мъже, жени и деца са прекосили дълбоката повече от метър река Суха. В момента в македонското село Моин те са заобиколени от тежковъоръжени полицаи над 2000 бежанци. А повече от 30 журналисти и доброволци от цял свят са задържани в полицейския участък - те трябва да платят глоба, затова че са преминали и те нелегално границата. 

Снимка: Reuters

Разтърсващите снимки имат невероятна сила, но най-лошото в ситуацията на "Идомени" е, че подобни снимки вече са навсякъде. Хората видели трагедията на Идомени със собствените си очи живеят с усещането, че не могат да помогнат на страдащите. Единственото, което можем да направим е, да разкажем историите им. Така операторът Добромир Иванов описа отразяването на мигрантската криза на гръцко-македонската граница. 

Снимка: Reuters

Баян е новородено бебе, което въпреки краткия си жизнен път, достигна световна известно. Тя се появи на бял свят о в лагера до ГКПП "Идомени". Сега родителите ѝ са принудени да я къпят с шише минерална вода над калта около палатката им в лагера.  

Снимка: Reuters

Научете повече за малката Барян, семейството ѝ, както и други подобни истории в bTV репортерите тази събота.