Повече от 200 успешни и провалени терористични нападения са били регистрирани миналата година в Европейския съюз, заяви днес директорът на Европейския център за борба с тероризма Мануел Наварете Паниагуа, цитиран от ДПА.

При терористични нападения в ЕС през 2015 г. са загинали 151 човека, а над 360 са били ранени, каза директорът на центъра, който е част от Европол.

По думите му в ЕС миналата година са били регистрирани 211 неуспешни, осуетени и осъществени терористични нападения. Над 1000 души са били арестувани за престъпления, свързани с тероризъм.

Според представените от него данни от годишен доклад за терористичните тенденции, който полицейската служба на ЕС ще оповести в близките седмици, атаките с най-много жертви са били свързани с джихадистки тероризъм. В тази категория са били регистрирани 17 нападения, 150 убити и 667 ареста.

"Терористичните клетки, готови да извършат терористично нападение в ЕС, са предимно вътрешни и установени на място, но ние сме наясно с връзката, която имат те с т.нар. Ислямска държава", заяви Наварете Паниагуа.

Той определи като "сериозна заплаха" както нападателите единаци, така и чуждестранните бойци - европейци, които пътуват до Сирия или Ирак, за да се бият за екстремистки групировки като "Ислямска държава".

През 2015 г. са били извършени 168 ареста на националисти и сепаратисти, а левите и анархистките нападения са били на най-ниското си ниво от 2006 г. - в шест държави от ЕС са били арестувани 67 души.

В същото време се е засилила дейността на крайнодесните екстремисти - миналата година са били регистрирани девет такива нападения, докато през 2014 г. не е било отчетено нито едно. Арестите обаче са намалели от 34 на 11.