От Афганистан до Алжир джихадистите планират да използват шокиращата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ като пропагандно средство за привличане на нови бойци. Командирите на талибаните и поддръжниците на "Ислямска държава" казват, че антимюсюлманската риторика в кампанията на Тръмп - който в един момент призова за пълна забрана мюсюлмани да влизат в САЩ - ще подпомогне чудесно усилията им за набиране на бойци, особено сред недоволните младежи на Запада.

"Този човек е пълен маниак. Крайната му омраза към мюсюлманите ще улесни много работата ни, защото можем да привлечем хиляди", каза за Ройтерс Абу Омар Хорасани, висш командир от "Ислямска държава" в Афганистан.

По време на кампанията си Тръмп говореше твърдо срещу терористичните групи, обещавайки да разбие "радикалния ислямски тероризъм, точно както спечелихме Студената война".

По-късно новоизбраният президент смекчи тона си за пълна забрана за влизане на мюсюлмани, като каза, че временно ще преустанови имиграцията от страни, за които се знае, че "изнасят тероризъм".

Но не даде подробности как планира да се бори с многото радикални групировки, включително "Ислямска държава", талибаните и "Ал Кайда", които представляват широк спектър от политически виждания.

"Той не прави разлика между екстремистки и умерени ислямистки течения и в същото време пренебрегва факта, че като реакция на крайната му позиция ще се зароди екстремизъм", каза в изявление влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада Садр.

Движението за политическа реформа на Садр, който командва хиляди последователи, е твърд противник на радикалните сунитски движения "Ислямска държава" и "Ал Кайда" и за разлика от тях не е извършвало или подкрепяло атентати на Запад.

В САЩ бяха извършени няколко атентата, вдъхновени от ислямистки екстремистки групировки. През юни стрелец, обадил се в телевизионен канал и заявил принадлежността си към "Ислямска държава, изби 49 души в нощен клуб в Орландо. През декември миналата година 14 души бяха убити в център за социални услуги в град Сан Бернардино.

Представители на американските власти предупредиха, че рискът от подобни атентати в страната вероятно ще се увеличи, тъй като "Ислямска държава" призовава поддръжниците си да извършват атаки в страните си, вместо да се включват в боевете в Близкия изток.

"Лидерите ни следяха отблизо изборите в САЩ. Не очаквахме обаче американците сами да изкопаят гробовете си, а те го направиха", каза командирът от "Ислямска държава" Хорасани и описа президента Барак Обама като умерен неверник, който поне има малко мозък, за разлика от Тръмп.

"Ал Кайда", която доказа, че е жизнеспособна повече от 15 години след атентатите й от 11 септември в Ню Йорк и Пентагона, все още не е коментирала победата на Тръмп.

Екстремистката групировка вероятно ще отговори след първите речи на Тръмп като президент, очаквайки, че ще може да използва изказванията му, за да си спечели подкрепа, каза Хишам ал Хашеми, съветник на иракското правителство по сунитските джихадистки движения.

"Ал Кайда" е известна със стратегията си за вербуване на нови членове, в която има много цитати от изявления на Белия дом и други представители на властта на Запад", каза той за Ройтерс.

ПРОПАГАНДНА МАШИНА

Според анализатори дори ако Тръмп смекчи тона на антимюсюлманските си изявления, когато встъпи в длъжност през януари, изказванията му по време на кампанията са достатъчни, за да задвижат пропагандната машина на екстремистите.

"Екстремистите ще продължат да използват тези цитати", каза Матю Хенман, ръководител на Центъра по въпросите на тероризма и бунтовниците "Ай Ейч Ес Джейн".

"Основното, на което разчитат екстремистките групи, особено "Ислямска държава" и "Ал Кайда", за набиране на попълнения, е да убедят мюсюлманите в западния свят, че Западът ги мрази и никога няма да ги приеме като част от обществото."

Висш командир на талибаните в Афганистан каза, че групировката, чието активизиране подкопава усилията за прекратяване на най-дългата американска война, е проследила всички речи и антимюсюлмански изявления на Тръмп.

"Ако той направи това, което каза по време на кандидатпрезидентската си кампания, сигурен съм, че ще провокира мюсюлманската общност в цял свят и джихадистки организации да се възползват от ситуацията", каза екстремисткият лидер, който поиска да остане анонимен заради строгата политика на талибаните, според която само официалният говорител на групировката може да дава изявления.

Малко след победата на Тръмп няколко симпатизанти на джихадистите използваха социалните медии, за да я определят като шанс за тяхната кауза.

"Победата на кучето Тръмп на изборите в САЩ е златна мина за мюсюлманите, а не пречка, ако знаят как да я използват", написа в Туитър @alhlm200, който редовно публикува съобщения в подкрепа на "Ислямска държава".

А в Алжир @alil_chohada, поддръжник на "Ислямска държава" с име на профила си в Туитър Мохамед Алджазайрие, пише: "Поздравления на мюсюлманската общност за победата на неверника Тръмп. Дори само глупавите му изявления са ни от полза".
По информация на БТА