Днес се навършват 60 години от подписването на Римските договори, които полагат основите на днешния ЕС. При безпрецедентни мерки за сигурност заради последния атентат в Лондон в тържествата в Рим ще участват лидерите на 27-те страни-членки на Евросъюза. Днес се очаква те да подпишат декларация за „рестарт" на ЕС, който трябва да стане по-силен икономически и политически, предаде пратеникът на bTV в италианската столица Десислава Минчева.

Центърът на Рим буквално е отцепен, а журналисти от цяла Европа чакаха с часове на опашки за проверка. 

На 60 години обединена Европа има нужда от позитивна енергия и добри новини. Затова и годишнината от подписването на договорите, които поставят основите на обединена Европа, се превръща в специално събитие. 

Точно 4 дни преди Великобритания официално да започне развода си с ЕС 27-те оставащи в него трябва да изглеждат силни заедно, но всяка от тези 27 страни разбира по своему "заедно ". Едни искат да са заедно само с някои от останалите, защото биха напредвали по-бързо. Други пък смятат, че това би ги оставило в периферията и настояват "заедно" да е валидно за всички 27.  

След няколко часа ще разберем как са се справили с деликатната задача дипломатите в сянка - съставянето на текста на обща декларация, която да е приета от всички. Тази декларация трябва да изглежда като красив подарък за 60-и рожден ден. Но дали гражданите на Европа ще го разберат? Дали компромисният  текст ще ги вдъхнови и убеди, че Европа е тяхна, а не на технократи?

Снимка: bTV

Твърди се, че на 25 март 1957 г., няколко часа преди Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия и Люксембург да подпишат първите договори за обединяването им в общност, оригиналните текстове изчезват. Вероятно изхвърлени, твърди се, от някой от персонала.

В крайна сметка основоположниците на Европа сложили подписите си под текста от черновата.