Глобалното затопляне е реално и до допринася за климатичните промени по целия свят. Това е мнението на международен екип климатолози, изложено в цитиран от „Франс прес” и РИА Новости доклад.

В резултат от 1994 г. до сега рискът от наводнения, предизвикани от високи течения, се е повишил с 500%. Според учените, повишените в резултат на човешката дейност температури са увеличили двойно риска от горски пожари.

Като цяло именно жегите са най-ясното проявление на глобалното затопляне, като авторите на доклада са намерили такава връзка в конкретни случаи в Европа, Азия и Австралия.

Климатолозите са установили ефекта на пеперудата, който се прояви най-силно в Централна Европа и на Балканите, където през лятото на 2015 година господстваше необичайно силна жега заради нарушенията в посоката на ветровете от субтропиците.

В САЩ повишените температури, а също смяната на движението на ветровете и усилването на Ел Ниньо доведоха до там, че в някои дни на есента и пролетта дъждовете покриха до 29% от територията на страната.

Във Флорида проблемът се задълбочава и от това, че повишената температура на морета и топенето на ледовете на полюсите води до наводняване на крайбрежието в момент на необичайно силни приливи заради приближаването на Луната и Земята.

В същото време в други региони като щатите Калифорния и Вашингтон валежите рязко намаляха и днес тези щати са застрашени от суша. Честотата на подобни суши през последните 20 години се увеличи няколко пъти заради разширяване на гнездата на циркулацията на ветровете в атмосферата и тяхното придвижване на север, което според учените пак е свързано с климатичните промени.

Климатичните промени повишиха морското равнище в тази точка от крайбрежието на Америка с 10 сантиметра, защото течението Гълфстрийм започна да се движи по-бавно и започна да пренася по-малко вода от обичайното.