Японски учени от центъра по физика RIKEN съобщиха, че са синтезирали атом на 113-ия елемент от Менделеевата таблица. За пръв път той е получен през 2003 г. от руски и американски физици в експерименти по синтез на 115-ия елемент, но откритието още не е признато от Международния съюз за теоретична и приложна химия.

В природата не съществуват елементи с атомен номер (числото на протоните в ядрото на атома) над 92, тоест по-тежки от урана. По-тежките елементи, например плутоний, могат да бъдат получени в атомни реактори, а елементите по-тежки от 100-тния пореден номер (фермий) могат да бъдат получени само в ускорители, чрез бомбардиране на мишени с тежки йони. При сливането на ядрата на мишените и "снаряда" възникват ядрата на новия елемент.

Групата японски учени под ръководството на Косуке Морита в статия, публикувана в Journal of Physical Society of Japan, описва резултатите от многогодишни експерименти в линеен ускорител, разположен край Токио. От 2003 г. изследователите са се опитали да получат 113-ия елемент, бомбардирайки в ускорителя мишени от бисмут-209 със снопове йони на цинк-70, ускорени до една десета от скоростта на светлината и бисмута.

В резултат те са регистрирали три вериги на разпад, съответно раждането на 113-ия елемент - на 23 юли 2004 година, на 2 април 2005 година и на 12 август 2012 година. Времето на живот на ядрото на новия елемент е съставлявало от 4,9 до 0,3 милисекунди.

Японските учени смятат, че откритието им може да е основа за Международния съюз за теоретична и приложна химия да признае откритието им. В този случай японските специалисти ще получат правото да дадат име на новия химичен елемент.