Ядреният тероризъм остава световна заплаха, заяви американският президент Барак Обама на срещата, посветена на ядрената сигурност в Сеул. Според държавния глава на САЩ световната сигурност зависи от решенията, които се вземат в южнокорейската столица.

Участниците във форума търсят начини да противодействат на използването на ядрен материал от терористи. Акцент в изказванията на лидерите на Южна Корея, САЩ и Китай беше именно опасността от ядрен тероризъм. Според Ли Мюн-бак явлението не признава граници. Китайският президент Ху Дзинтао призова за обединени усилия против разпространението на ядрени технологии и за изкореняване на тероризма.

„Сигурността на света зависи от действията, които предприемаме,” заяви Обама пред държавни лидери и високопоставени официални представители в началото на втория ден на международната среща на високо равнище. Той призова правителствата да вземат мерки за охрана на радиоактивните материали, за да не попадат в ръцете на терористите. Един от външнополитическите приоритети на Обама е стартирането на процес, който да доведе до пълното премахване на ядреното оръжие.

Лидерите на 53 държави и на четири международни организации, ще приемат по-късно днес заключителна декларация от конференцията. Дебатите в последния ден на форума са фокусирани върху начините за охрана на ядрени обекти и радиоактивни материали. В тази връзка се очаква да бъде взето решение за намаляване на запасите от радиоактивни материали. В заключителната декларация може да бъде включен и ангажимент за ограничаване употребата на високо обогатен уран за научни и търговски цели. Делегатите обсъждат и опазването на ядрените обекти от природни бедствия.

Други важни теми на срещата бяха ядрените програми на Северна Корея и Иран. Днес Пхенян обяви, че няма да се откаже от плановете си да изстреля сателит. Според представител на министерството на външните работи на КНДР спътникът е с мирна цел и извеждането му в орбита е важно за икономическото развитие на комунистическата държава.

Вчера президентът Барак Обама заяви, че САЩ не са настроени враждебно към народа на Северна Корея, но осъди ракетния старт, планиран за периода 12 - 16 април. Севернокорейският дипломат обаче призова Вашингтон да се откаже от конфронтационните настроения.

Междувременно придвижващата се към Персийския залив ударна група на Военноморския флот на САЩ навлезе в Средиземно море, съобщи обединеното командване на ВМС на НАТО в Южна Европа. Във флотилията участват самолетоносачът „Ентърпрайс”, ракетен крайцер, три ескадрени миноносци и атомна подводница. Според последните изявления на Вашингтон дипломатическият прозорец за излизане от ядрената криза се затваря пред Ислямската република, като военната алтернатива за решаване на проблема остава актуална.