Взривното устройство, което в четвъртък рани трима души в Киев, е било хвърлено към камион с военни, съобщи вчера украинският главен прокурор Юрий Луценко, цитиран от ТАСС.

По думите му бомбата е отскочила от камиона и при взривяването си е ранила трима цивилни. Впоследствие се оказало, че пострадалите са роднини на героя на Украйна Валерий Чибинеев.

В изявление за местна телевизия Луценко каза още, че до понеделник квалификацията на случая може да се промени. Той не даде подробности за разследването.

Експлозията стана по време на честванията на Деня на независимостта в центъра на Киев между сградите на правителството, парламента и стадион „Динамо“.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че основна версия за инцидента е хулиганство, но секретарят на националния съвет за сигурност и отбрана Олександър Турчинов не изключи възможността за „планиран терористичен акт“.

По казуса е възбудено наказателно производство за опит за умишлено убийство, извършен по опасен за живота на много хора начин, съобщи ТАСС.