Самоделно взривно устройство избухна край покрай маршрута на благотворителен маратон, който е трябвало да се проведе днес в град Сисайд парк, щата Ню Джърси.

Според телевизия Ен Би Си устройството е било изработено от парче желязна тръба и взрив. То е било поставено в кофа за смет край трасето на маратона. Взривът се е задействал около 9:30 ч. местно време (16:30 ч. българско време). Няма пострадали и материални щети.

Според властите устройството е било съединено с проводници с още една бомба, която не се е взривила. Около 30 от близките къщи са били евакуирани, съобщи местният шериф Майкъл Мастронарди.

Поредица от планирани събития в града за празничните дни бяха отменени. В разследването се включи ФБР.

В маратона е трябвало да участват около 5000 души. Благотворителната цел е била събиране на средства за американски военнослужещи.

През април 2013 година двама чеченци извършиха терористичен акт по време на маратона в Бостън. Трима души загинаха, а 264 бяха ранени в бомбения взрив на финала на маратона тогава. Нападението бе планирано от Джохар и по-големият му брат Тамерлан Царнаев, който загина в престрелка в полицията, докато двамата бягаха от силите на реда след маратона. Самият Джохар бе открит ранен четири дни след взрива. Той бе осъден на смърт.