Взрив избухна в метрото в Санкт Петербург, съобщиха руските медии.

Най-малко 11 души са загинали, ранени са 45, обявиха от Националния антитерористичен комитет.

Сред пострадалите има и деца. Шестима от ранените са в тежко състояние.

Прокурорът на града Сергей Литвиненко заяви, че става дума за терористичен акт, а в Санкт Петербург беше обявен тридневен траур.

Имаше информация, че взривове е имало на две метростанции в града, но съобщенията за втори взрив не бяха бяха потвърдени. Ройтерс предаде, че експлозията е била една и е станала между две метростанции - "Площад Сенная" и "Технологически институт". 

Взривът е станал около 14:40 ч. местно време.

Снимка: Twitter

Първоначално се смяташе, че взривното устройство е било оставено във вагона в чанта.

Късно вечерта обаче "Интерфакс" цитира източник от службите за сигурност, че взривът е дело на атентатор самоубиец.

По-рано стана ясно, че камерите за видеонаблюдение в метрото са уловили кадри с предполагаемия организатор на експлозията.

 

Сайтът "Фонтанка" дори публикува снимка, за която се предполагаше, че е на атентатора. По-късно обаче беше съобщено, че мъжът се е явил доброволно в полицията и е казал, че няма нищо общо с взрива.

Причините за взрива засега не са установени, разглеждат се всички версии, включително терористичен акт, заяви руският президент Владимир Путин, който е на конференция в града и веднага беше информиран за случилото се. Той вече е получил докладите на специалните служби.

Снимка: Reuters

Вечерта руският президент посети мястото на взрива и положи цветя в памет на жертвите.

Снимка: Reuters

Прокуратурата започна проверка във връзка с експлозията.

Снимка: Reuters

За оказване на помощ на пострадалите са изпратени 17 линейки.

Снимка: БГНЕС

За момента няма данни за пострадали българи, каза пред bTV генералният ни консул в Санкт Петербург Светлозар Панов.

„Официалните власти, с които поддържаме връзка, не разполагат с подобни данни”, уточни той.

Градът е отцепен в централната част и никой не може да се приближи, каза още Панов.

Властите апелират за спокойствие, но и да няма излишно движение на хора и коли, тъй като са започнали действия за разкриване на евентуалните извършители, каза по-късно Панов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Другата причина е да бъде дадена зелена линия за пострадалите, които трябва да бъдат откарани в лечебни заведения.

Част от ранените вече са оперирани в болница.

Около 500 българи живеят в Санкт Петербург.

Сънародниците ни там могат да звънят и в ситуационния център във външното ни министерство на 02/948 24 04, за да подадат или да търсят информация.

Българите, които имат близки и познати в Санкт Петербург, могат да звънят за информация и в консулството ни там. Телефонният номер е: 007 921 633 61 16.

Снимка: bTV

Линията ще работи денонощно и на нея ще отговаря консулът ни Антон Марков.

Снимка: Reuters

Снимки в социалните мрежи показаха хора, които са ранени, както и изпочупени вагони на метрото.  

Любителски кадри са запечатали гъст дим на спирките в подземната железница.

Снимка: Reuters

Над 120 спасители работят на мястото.

Чу се много силен взрив, оглушителен. Седях до метална ръкохватка и предполагам, че това ме е спасило. Навсякъде около мен лежаха хора, имаше и безжизнени тела”, каза Наталия Кирилова, очевидец.

„Излязох от мотрисата и видях какво се случва. Служител на метрото тичаше и питаше хората, дали има мъже, готови да носят тела на загинали”, заяви и свидетелят Вячеслав.

Една от версиите е атентатът да е дело на чеченски екстремисти, наскоро завърнали се от редиците на „Ислямска държава” в Сирия. В „Туитър” се разпространява колаж на джихадистите с мъжка ръка, която държи оръжие пред Кремъл, публикуван преди няколко седмици. В него групироваката пише: "Убийте ги, където ги намерите" и "Ще изгорим Русия".

Всички метростанции в Санкт Петербург бяха временно затворени.

Снимка: Reuters

Неизбухнало взривно устройство пък беше намерено на спирка "Площад на въстанието" в Санкт Петербург, съобщи Интерфакс.

Снимка: Reuters

През последните години има няколко атентата, но в метрото в Москва. Последната е през 2010 г., когато загинаха 38 души. Това е първата такава атака в метрото на Санкт Петербург, с което всеки ден пътуват над два милиона души.

Според оцелели свидетели от взрива в метрото младеж е оставил в един от вагоните чантата с бомбата, отворил е вратата и бързо скочил в следващия вагон, след което е избухнал взривът, каза по-рано в предаването „Лице в лице” по bTV руският журналист Андрей Бинев.

Той припомни, че преди седмица в Москва и Санкт Петербург и в още 26 руски града се проведе многохилядна демонстрация срещу корупцията, а повече от 1000 участници и организатора Алексей Навални бяха арестувани.  

„Това са либерали и демократи, които нямат нищо общо с терора и екстремизма. Сега някои политолози обаче предлагат версията, че националистическите радикални сили, които са свързани с политическите консерватори, искат да накарат президента да започне обща операция и да забранят всички демонстрации и митинги по антикорупционни и всякакви други теми. Другата версия, макар че не е официална, е, че атентатът е дошъл от ИДИЛ от Сирия или от някои севернокавказки екстремистки и националистически групи”, посочи Бинев.

По думите ми са засилени мерките за сигурност и в московското метро, където се провеждат проверки.