Един от двамата руски пилоти, които катапултираха от сваления самолет, е жив и е транспортиран до руската база, съобщи посланикът на Русия във Франция, цитиран от Ройтерс.

Информацията е потвърдена и от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Премиерът Дмитрий Медведев нарече инцидента „безразсъдно престъпен” и заплаши Турция, че ще загуби присъствието си на руския пазар.

Турският посланик в Москва беше извикан тази сутрин във външното министрество, за да му бъде връчен остър протест заради свалянето на самолета. Генералният щаб обяви, че спешно ще изпрати зенитни комплекси в Сирия за защита от чужди самолети.

Заради инцидента САЩ и Франция призоваха двете страни да предприемат стъпки за намаляване на напрежението. „Турция, както всяка друга държава, има право да защитава своята територия и въздушно пространство. мисля, че е много важно руснаците и турците да обсъдят какво точно се  еслучило и да вземат мерки за избягване на ескалацията”, заяви Барак Обама.

От своя страна Анкара изрази надежди икономическото сътрудничество да се запази. „Ние сме две страни с дълга история на добри взаимоотношения. И не само в сферата на енергетиката. Като преценявам инцидентите, които се случват всеки един в региона, аз все пак не съм песимист за бъдещето на нашите отношения”, заяви Берат Албайрак, министър на енергетиката на Турция.

Турция е вторият по значимост клиент на руски газ. Росатом ще изгражди и нова атомна централа, а с три и половина милиона туристи годишно Русия е на второ място след Германия в турските курорти. Борсовите индекси и в двете страни спаднаха чувствително след инцидента, а рублата и лирата поевтиняха.