Полицаят Едуард Нироу от американския град Балтимор беше оправдан по обвиненията, свързани със смъртта на чернокожия задържан Фреди Грей, предизвикала размирици и протести, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Решението беше постановено от съдия Бари Уилямс. Трийсетгодишният Нироу беше обвинен за нападение втора степен, излагане на опасност поради престъпна небрежност и неправилно поведение по време на служба. Той е вторият полицай, съден за смъртта на Грей през април 2015 година.

Според обвинителния акт Нироу арестувал неоснователно 25-годишния Грей и не е успял да го завърже добре в полицейски микробус, където починалият е получил фатална травма на гръбначния стълб, отбелязва Ройтерс. Обвинението твърдеше, че Нироу е пропуснал да му сложи предпазен колан, посочва Асошиейтед прес. Адвокатът на Нироу обаче заяви, че клиентът му не е арестувал Грей и е отговорност на шофьора да поставя предпазния колан на задържани. Защитата призова свидетели в подкрепа на твърдението, че всеки разумен полицай би действал по същия начин като Нироу.

Смъртта на Грей седмица след ареста му предизвика размирици и протести в града с население от 620 000 души, повечето от които са афроамериканци. Това беше един от инцидентите, помогнали да се създаде движението "Животът на чернокожите има значение". Нироу е един от шестимата полицаи, обвинени за смъртта на Грей. Те ще бъдат съдени поотделно. Досега нито един от тях не е осъден, отбелязва АФП.

"След приключването на наказателното дело, полицай Нироу ще бъде обект на административно разследване от полицейското управление", отбеляза кметът на Балтимор Стефани Ролингс-Блейк след оповестяването на новината, предаде АФП. "Призоваваме отново гражданите да бъдат търпеливи и да позволят процесът да приключи. Ако има проблеми в града, сме готови да реагираме", добави тя.