Първоинстанционният съд в Брюксел започва днес заседания по дело срещу 32-ма предполагаеми терористи, съобщиха местните медии. Подсъдимите ще отговарят по обвинения, свързани с дейността на групировката "Ислямска държава".

Повечето от тях са набирали бойци за фронта в Сирия, а някои от вербовчиците лично са заминали за участие в сраженията, предаде БТА. Немалка част от подсъдимите отсъстват от процеса – те или са още в Сирия, или вече са загинали.

Адвокатът на един от подсъдимите пояснява, че най-често предполагаемите терористи не са били ислямисти, но под влиянието на вербовчиците за кратко са се радикализирали.

Предвижда се делото да продължи през целия месец, а присъдата се очаква на 28 май – само четири дни след навършването на година от атентата в Еврейския музея в Брюксел, първото нападение на "Ислямска държава" в Европа.

През февруари в Антверпен на първа инстанция завърши най-голямото антитерористично дело в историята на Белгия. Тогава бе произнесена само една оправдателна присъда, а останалите 45 обвиняеми получиха различни срокове затвор.

Основният обвиняем Фуад Белкасем (32 г.), водач на групировката "Шериат за Белгия", получи присъда от 12 години затвор и глоба от 30 000 евро. Белкасем и още няколко от подсъдимите бяха признати за виновни за създаването на терористична организация. Белкасем бе определен в присъдата като водач на тази организация и като основоположник на потока от белгийски джихадисти към Сирия.