Всички белгийски жители ще получат безплатно йодни таблетки за предпазване от последиците при ядрена авария, съобщават местни медии, като се позовават на изявление на министъра на здравеопазването Маги де Блок.

В момента такива таблетки се раздават на хората, които живеят в радиус от 20 км от атомна централа. Предвижда се обаче този периметър да бъде разширен до 100 км и да отчита ядрените съоръжения в съседни държави. Така се очертава необходимостта всички в Белгия да получават такива таблетки.

Раздаването на хапчетата ще бъде за сметка на белгийската национална електрическа компания „Електрабел“.

В дебат, състоял се в парламентарната комисия по здравеопазване, депутати отново са настояли Белгия да прекрати производството на ток от ядрени мощности. Част от депутатите са на мнение, че трябва да бъде отговорено положително на призива на Германия и Люксембург спрените белгийски ядрени реактори да не бъдат включвани отново.

През 70-те години на миналия век в Белгия са изградени две атомни централи с общо седем реактора. Повечето от реакторите днес са спрени заради открити пукнатини в обшивката и други притеснения, свързани със сигурността. Разследването на терористичните мрежи в страната в последните месеци показа, че централите са потенциална мишена за атентат.