Изминалата 2014 година е била белязана като най-кризисната за мигрантите по света до сега. Според годишния доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците, общо 59,5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си. Тази цифра е най-високата регистрирана до сега.

Средно по 24 000 души на ден са напуснали домовере си през 2014 г. Това е четири пъти повече, отколкото преди четири години. Ако всички мигранти по света се съберат в една държава, тя ще е 24 по големина в света.

Петнадесет са основните военни кофликти станали причина за миграцията на милиони хора по света през последните години. Войната в Сирия е конфликтът, принудил най-много хора да станат бежанци – близо четири милиона.

 

Граничещите със Сирия държави са приютили около 95 процента от напусналите страната. Затова и Турция е държавата с най-голяма популация на бежанци в света с 1.59 милиона. Ливан, Йордания, Ирак и Египет са останалите приели най-големи групи. Почти половината от опиталите се да достигнат Европа през Средиземно море също са сирийци.

Другият много коментиран конфликт от 2014 г. – този в Източна Украйна, е станал причина за вътрешната миграция на почти 230 000 души.

Трите най-големи групи бежанци по света – сирийци, афганистанци и сомалийци, съставят 53 процента от принудените да напуснат домовете си по света.

Снимка: btvnovinite.bg

И у нас над 70% от бежанците са сирийци.

Борис Чеширков от Върховния комисариат към ООН по бежанците коментира пред камерата на bTV, че са нужни конкретни планове и ресурси, за да се даде реален шанс на пристигналите у нас бежанци да започнат живота си от начало.