Броят на непълнолетните и непридружени мигранти, пристигнали в България миналата година, се е увеличил близо два пъти спрямо 2015 г., сочат данни на „Евростат”, представени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.

За миналата година у нас тези мигранти са били 2750, докато година по-рано броят им е бил 1815 непълнолетни. От тях 95 на сто са били момчета, 17 на сто са били малолетни и най-често са идвали от Афганистан (2040 деца). От Ирак у нас миналата година са пристигнали непридружени 370 непълнолетни, а от Пакистан – 185

Нарастването на броя пристигащи непълнолетни и непридружени мигранти се покачва рязко от 2013 г., като пикът е бил през 2015 г., сочи статистиката. От миналата година в ЕС, за разлика от България, се наблюдава спад в тази тенденция.

През миналата година най-много (57 на сто) от непълнолетните непридружени мигранти са пристигнали в Германия, а България заема петото място по численост на придошлите, като така нашата страна е дори пред Гърция (шесто място). Същевременно значителен спад е отчетен в Швеция (с 94 на сто), Унгария (с 86 на сто), Белгия (с 64 на сто), Холандия (с 56 на сто) и Австрия (с 53 на сто). 

Общо в ЕС миналата година са пристигнали 63 300 непридружени и непълнолетни мигранти, потърсили убежище. Основната част от тях (38 на сто) са били афганистанци, а втори по дял (19 на сто) са били сирийците.

Според правото на ЕС непридружените непълнолетни мигранти имат правото да останат в държавата, в която са пристигнали и да подадат молби за убежище, дори да са преминали границата незаконно. Те подлежат на допълнителна закрила, а ако получат статут, имат правото да поканят семействата си в приемащата страна.