Все още не е установена причината за тежката влакова катастрофа в германската провинция Бавария. Според окончателните данни броят на загиналите е 10, а 81 души са ранени.

18 души с тежки наранявания остават в болница, но състоянието им е стабилно и няма опасност за живота им.

"Към 11:30 получихме информация от спешния център, че хората с опасност за живота са били третирани още на място, а останалите са откарани в околни болници. Казаха ни да не очакваме повече пациенти със сериозни наранявания.", каза представител на местна болница.

Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер посети мястото на трагедията. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите и благодари на стотиците спасители. Най-висока оценка за действията им е дала и канцлера Ангела Меркел.

Човешка грешка остава основната версия за инцидента. Полицейски говорител обаче отхвърли публикациите, че служител на железниците е изключил автоматичната спирачна система, за да даде път на товарен влак.

Според разследващите единият влак е преминал на червен сигнал. Машинистите не са имали време да реагират, защото сблъсъкът е станал на този завой.

Всяка година Германия влага по 49 евро на глава от населението в жп транспорта - оказва се, че това е два пъти по-малко от Великобритания и Италия например. Въпреки това пътуващите имат пълно доверие в железниците.

Все още се издирва третата черна кутия на влаковете, която ще хвърли решаваща светлина за установяването на причините за катастрофата. Засега няма данни за технически дефект или грешка на машинистите.