Сирийците продължават да бягат от войната в страната си.

На километри от границата вече изникват временни лагери, в които хората живеят в изключително тежки условия. Екип на bTV е непосредствено до турския пропускателен пункт.

Само на 3 км от Сирия са първите къщи от държавата, в която в момента воюват няколко страни, а на това място е временният дом на поредните бежанци, хора, които са избягали от държавата си след началото на руската военна намеса. Те трябва да чакат, за да бъдат приети в бежански лагер в Турция.

В момента тук има 20 семейства от провинция Идлиб. Във временния бежански лагер няма вода и ток. На тези хора помагат сирийци, които вече са се заселили в близкия турски град Рейханли. Радия е тук с внуците си. За последните години е погребала почти всички свои деца. Един от синовете й е загинал само преди месец. „Вчера се опитахме да минем границата, да се върнем в Сирия, за да видя поне гроба на сина ми, но не ни пуснаха”, казва Радия.

Тези бежанци нямат почти никакви средства. Рядко някои от мъжете успяват да се хванат на работа на черно и да спечелят малко пари.

„Ако получаваме помощ, ядем, ако не - просто чакаме и се надяваме на някаква работа”, признава Мохамед.

В района само на няколко километра от границата има още 5 подобни лагера. В момента в тях живеят около 300 души. Много от тях деца.

На тези семейства понякога се налага да чакат по половин година, докато за тях се намери място в турските бежански лагери. Случва се да дойдат военни и да ги изгонят от временните им домове в палатките.