Ирландската икономика се засилва, а безработицата намалява, но идването на власт на радикално ново правителство в Гърция вдъхна нов живот на дебата за болезнеността на икономиите, коментира агенция „Франс прес”.

Подкрепата за опозиционните партии, включително за радикалната лява Шин Фейн, расте през последните месеци благодарение на позицията им против рестриктивните мерки, а победата на Сириза в Гърция им дава допълнителен тласък.

Лидерът на Шин Фейн Гери Адамс тази седмица разговаря с Алексис Ципрас, като подкрепи кампанията на новия гръцки лидер за организирането на европейска дългова конференция, подобна на тази, на която беше отписан германският дълг след Втората световна война.

„Икономиите донесоха много трудности за гражданите на Гърция, Ирландия и Европа“, е казал Адамс, според изявление на сайта на неговата партия.

Гръцкият вот „вдъхва нови надежди на трудещите се хора в Европа, включително в Ирландия, че има по-честен и по-справедлив начин да се справим с икономическите предизвикателства, пред които сме изправени“, е добавил той.

Ирландия оценява икономическия си ръст през 2014 г. на 4,7% и прогнозира ръст от 3,9% за 2015 г. В същото време безработицата се прогнозира да падне до 9,8% тази година.

Страната вече не получава нови спасителни заеми от ЕС и МВФ, но все още изплаща вече взетите, за които Шин Фейн иска предоговаряне, по-конкретно за 64-те милиона евро, инжектирани в ирландските банки от 2008 г. насам.