Вотът на Българите в чужбина почти потвърждава избора в страната. В някои държави има и изненади. Най-активни бяха българите във Великобритания, където имаше най-много секции.

„Разочаровани сме, всички очаквахме нещо да се промени”- така обобщи резултатите Илияна Панайотова, която живее в Лондон от 15 години и е една от редовно гласуващите.

„Нямат желание да гласуват хората защото виждат, че нищо не се променя. Пробвах вчера да убедя мои приятели, че ако те не гласуват, другите с автобусите, хилядите дето ги водят-те гласуват и си дават гласа, но те бяха категорични, че няма да си губят времето и енергията за нещо, което е безмислено. От години те не гласуват”.

Във Великобритания има над 100 000 българи, но гласувалите са значително по-малко.

В 8 града гласуваха нашите сънародници в Германия. Въпреки че голяма част от сънародниците ни останаха далеч от изборните секции и местата за гласуване бяха ограничени, до напрежение и опашки не се стигна.

В посолството ни в Париж опашки не се образуваха в нито един момент от деня, въпреки че избирателната активност беше висока колкото на президентските избори, когато се чакаше с часове.