Украинският президент Володимир Зеленски декларира, че приходите му за 2022 г. са се увеличили до 306 000 долара, съобщи "Киев Индипендънт".

В изявление на уебсайта на президента се казва, че по-голямата част от доходите на държавния глава и семейството му идват от неговата заплата, банкови лихви и наеми за неговите имоти.

Не се съобщава за големи промени в активите на президента или превозните средства, които притежава.

Володимир Зеленски призова държавните служители да разкриват доходите си като част от усилията за увеличаване на прозрачността и премахване на корупцията, докато Украйна се опитва да изпълни строгите изисквания за кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз.

Съюзниците на Украйна, предоставящи оръжия и финансова помощ, както и Международният валутен фонд, настояват за гаранции в борбата с корупцията.

Зеленски каза в интервю, публикувано в петък, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от спорове в Конгреса, нейните сили ще трябва да се оттеглят „на малки стъпки“.

„Ако не получим помощта, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, няма да имаме ракети за комплексите  „Пейтриът“, няма да имаме заглушители за дронове, както и муниции за артилерията. Това означава, че ще се наложи да отстъпим“, подчерта той.