Волфганг Шойбле ще оглави Бундестага
75-годишният Шойбле е финансов министър от 2009 г. и е известен като най-опитният, а също и най-популярния министър на Ангела Меркел
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Волфганг Шойбле
Снимка: EPA

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле се очаква да се оттегли от поста си и да поеме председателството на Бундестага, предаде ДПА.

Канцлерът Ангела Меркел се готви за тежки коалиционни преговори за създаване на ново правителство след изборите в неделя, 24 септември.

„Ще предложа Волфганг Шойбле за председател на Бундестага. Радваме се, че той вече заяви, че ще се кандидатира за поста”, посочи председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер, цитиран от в. „Ханделсблат”. Предложението трябва да бъде направено официално на 17 октомври.

Ангела Меркел печели четвърти мандат, партията ѝ получи най-много гласове С кого обаче ще се коалира?

Кандидатурата на Шойбле е подкрепена и от лидера на Свободната демократическа партия (СДП) Кристиан Линднер.

75-годишният Шойбле е финансов министър от 2009 г. и е известен като най-опитният, а също и най-популярния министър на Меркел. Като председател на Бундестага той няма да може да участва в коалиционните преговори.

След влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” в парламента се засилиха призивите той да бъде назначен за председател на законодателния орган заради дългогодишния му парламентарен опит и авторитета му.

Промяната носи и решаващо преимущество за Ангела Меркел – ключовото финансово министерство в бъдещото правителство остава свободно и ще може да бъде дадено на евентуален коалиционен партньор, отбелязва „Ханделсблат”.

Ангела Меркел: Ще остана канцлер на Германия още един пълен мандатКато най-вероятен сценарий за управлението на страната се очертава коалицията „Ямайка”

Очаква се Меркел да състави т. нар. „коалиция Ямайка” със СДП и Зелените.

Според германската политическа система СДП, втората по големина партия в коалицията, има право да определи кое портфолио иска и вече намекна, че ще се стреми към министерството на финансите, уточнява ДПА.

Канцлерският пост е за най-голямата партия в коалицията.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре