Две нощни сателитни снимки - от 2012 г. и 2015 г., показват размерите на разрушенията, предизвикани от гражданската война в Сирия. Значително по-малкото осветление на втория кадър, разкрива не само значителния брой хора, които са напуснали страната, но и унищоженията, нанесени на инфраструктурата.

Огромен е броят на сирийците, които са били принудени да напуснат домовете си. Четири милиона вече са извън размирната страна, а други седем са „вътрешно мигрирали”, т.е. са се преместили в друга част на Сирия.

Едни от най-засегнатите територии са западните региони, около река Ефрат.

Снимките са заснети от сателита S-NPP на американската агенция за Национално управление на океанските и атмосферни изследвания.

Гражданската война в Сирия започна преди повече от четири години. Тогава, широко разпространени антиправителствени настроения заляха Северна Африка и Близкия Изток и предизвикаха вълнения и насилие в страните от региона. След 2011 г. нежеланието на президента на Сирия Башар ал-Асад да се оттегли от поста си, съчетано с активната дейност на различни ислямистки групировки в страната, силно задълбочиха конфликта.

Мнозина експерти вярват, че чуждестранните интервенции в страната ще доведат конфликта до по-бърз край. Въпреки това кадрите доказват колко дълъг и труден ще е пътят до пълното възстановяване на Сирия.

Вижте разликата, като плъзнете линията по снимките: