Страните от Персийския залив се подготвят за сухопътна офанзива в Йемен. Шиитските бойци хути от своя страна заявиха, че това е грешка, която ще накажат.

Тя атакуваха военни позиции по границата на Саудиска Арабия с Йемен и се изтеглиха.

В отговор, кралството заедно със своите съюзници продължи да нанася въздушни удари по позициите на хутите. Междувременно, прогоненият от бунтовниците президент на Йемен пристигнал в Риад.

В коалицията за връщане на легитимната власт в страната влизат Кувейт, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Йордания, Судан и Пакистан.

Контекст

Бунтът в Йемен започна през януари. Хутите, войнствено шиитско движение, превзеха президентския дворец, поставиха под свой контрол голяма част от страната и свалиха действащия държавен глава от власт, принуждавайки го да емигрира. Всичко това наложи намесата на съседните арабски държави.

Операцията с кодовото име „Буря на решителността" беше започната след молбата за помощ на йеменския президент Абд Хади. Във водената от Саудитска Арабия коалиция влизат Кувейт, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Йордания, Судан и Пакистан.

Очаква се на срещата да бъде взето решение за предприемане на сухопътна операция. Вашингтон, който дълго време настояваше за мирно решение, в крайна сметка подкрепи ударите и обеща да помогне с разузнавателна информация. Турция също се обяви в подкрепа на арабската коалиция. Против са само Русия, Иран и Ирак.