Почти 100 000 човека са загинали и също толкова са били ранени във войната в Афганистан от 2001 г., когато режимът на талибаните беше свален при предвожданото от САЩ нахлуване и започнаха бунтовнически действия, показва доклад на университета "Браун", цитиран от Асошиейтед прес.

Проучването, направено от Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун", се занимава със свързаните с войната жертви, ранявания и разселвания в Афганистан и Пакистан от 2001 до 2014 г., когато международните бойни сили напуснаха Афганистан.

Докладът сочи, че цивилните и военните жертви в двете страни са били почти 149 000, а 162 000 души са били тежко ранени. Според проучването през последните години се наблюдава увеличаване на годишния брой на убитите и ранените, а данните показват, че войната в Афганистан не свършва.

Според ООН цивилните жертви са нараснали с 16 процента през първите четири месеца на 2015 г., като загиналите са били 974, а ранените 1963.

Данните в доклада се основават на статистика на мисията на ООН в Афганистан и други източници. В общия брой са включени цивилни, талибани и други бойци, американски и други военнослужещи, хуманитарни работници и журналисти.