Филипинската полиция заяви днес, че е ликвидирала 32 души при операции, целящи да всеят ужас сред наркотрафикантите, предаде Франс прес.

По-рано президентът Родриго Дутерте призна, че неговата предизвикваща полемика война срещу наркотиците може да има и отрицателни страни, отбелязва агенцията. От идването си на власт преди 14 месеца Дутерте води безпрецедентно сурова кампания срещу дрогата. Полицията и предполагаеми милиции са убили хиляди и правозащитници заявиха, че Дутерте може би върши престъпления срещу човечността.

Филипинският президент обаче приветства избиването на десетки предполагаеми наркотрафиканти. "Нека убиваме по още 32 всеки ден, тогава може би ще успеем да намалим онова, което измъчва тази страна", каза Дутерте.

При една от най-кървавите операции срещу предполагаеми трафиканти във Филипините - в провинция Булакан недалеч от столицата Манила - според полицията са убити 32 души за 24-часов период от понеделник, съобщи Франс прес.

"Стремежът ни е да всеем объркване и ужас сред наркобосовете", заяви пред журналисти в Манила комисар Ромео Карамат, шеф на полицията в Булакан. Той се аргументира, че "останалите наркобосове ще си помислят два пъти преди да продължат с търговията".

Арестувани са 109 заподозрени. Карамат твърди, че полицията е действала единствено в рамките на законната самоотбрана. Според него по време на операцията са конфискувани гранати и пистолети.

Дутерте лесно спечели президентските избори във Филипините през май миналата година с обещанието да ликвидира десетки хиляди трафиканти и токсикомани, за да не се превърне архипелагът в наркодържава. Той обеща победа във войната с наркотиците за три до шест месеца.

Използвани са материали на БТА.