Военните министри на НАТО одобриха изпращането в Сирия на самолетите АУАКС за ранно предупреждение, които ще са необходими за нуждите на коалицията, която воюва срещу „Ислямска държава“.

Това съобщи генсекът на алианса Йенс Столтенберг след двудневната среща на военните министри на пакта в Брюксел.

По този начин Алиансът се включва официално като към коалицията в Сирия под командването на САЩ.

Столтенберг добави също, че министрите са одобрили разработването на стратегия за противодействие срещу хибридните заплахи. По думите му в това отношение НАТО ще сътрудничи тясно с ЕС.

В хода на двудневната среща министрите одобриха вчера засилване на позициите на Алианса в Източна Европа. Алиансът ще увеличи четири пъти финансирането на операциите си в Източна Европа. „Става дума за мултинационални ротационни сили, които провеждат учения и могат да получават подкрепа”, каза Столтенберг. Точният брой на новите войски на НАТО в Източна Европа ще бъде определен през пролетта.

"НАТО вече разположи шест щаба в Източна Европа и два нови ще бъдат разположени до края на годината. НАТО ще разположи в Източна Европа толкова сили, колкото намери за необходимо. Те ще са мултинационални, което подчертава, че атака срещу съюзник е атака срещу всички страни от НАТО”, подчерта още генералният секретар.

Според него, причината за всички тези усилия са „решителните действия на Русия, която не се колебае да използва сила, за да промени границите на Европа или да заплашва своите съседи”.

НАТО изпраща втора военноморска група в Егейско море за мониторинг на миграционните потоци, каза още генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Тя има за задача да работи в тясно взаимодействие с властите на Гърция и Турция, както и с „Фронтекс“. Решението влиза в сила незабавно“, заяви той.

Столтенберг посочи още, че мигрантската криза, продиктувана от конфликти и вълнения в Близкия изток и Северна Африка, е най-лошата от Втората световна война насам, както и че представлява сериозна заплаха за сигурността на Алианса.

Втората постоянна военноморска група на НАТО, която в момента е под германско командване, е съставена от три кораба като се очаква техният брой да се увеличи.

„Не става въпрос за спиране и връщане (на бежанци)..., а за критично наблюдение в помощ на борбата с трафика на хора и престъпните мрежи“, каза още той.

Германският канцлер Ангела Меркел, заедно с Турция, отправи молба към Алианса за помощ в справянето с бежанската вълна. Голяма част от нея тръгва от Турция, преминава с лодки през Егейско море и стига до гръцките острови.