Вече половин година нашето присъствие в Афганистан е свито 6 пъти, заради края на бойната мисия на НАТО.

Българите съветват и тренират местната армия в новата мисия на Алианса "Решителна подкрепа".

Основната част от нападенията са срещу афганистанската армия и полиция. Въпреки това при контролните пунктове на летището често стават инциденти, разказва командирът на взвода по охрана .

Капитан Цаловски ни показва външния периметър на базата в Кандахар. Тук продължава напрежението около местните, които пасат добитък в близост до базата. Има проблем и с децата, които се промъкват под огражденията, за да взимат елементи от соларните панели.

„Между другото, вече много са зачестили случаите на използване на деца за самоубийства - за целия Афганистан. Имаше случай афганистанец с мотор се беше засилил с голяма скорост и те след като си изпълниха процедурите в него намериха бележка, в която пише, че за да си покрие дълговете и иска семейството му да не го изплаща а с обезщетението от неговата смърт, семейството му да изплати дълга”, разказва кап. Цаловски.

Прочистването на района от бунтовници се прави вече само от афганистанските сили за сигурност. В Кандахар това е задача на 205 корпус в съседната военна база Хиро. Бързата реакция при нападение се тренира всеки ден. За половин година тези умения са проверявани няколко пъти

Американските машини „Гардиън” са използвани при патрулите на българския контингент в кабул. На тях все още могат да се видят надписите „Идваме с мир".

Още за българските военни в Афганистан - във филма на Габриела Наплатанова "Дестинация Кандахар" довечера след новините в 19:00 часа!