Няколко германски медии, сред които таблоидът "Билд" – най-четеният ежедневник в Европа, изразяват подкрепа за приемането на бежанци в Германия, съобщи Франс прес.

Страната ще приеме 800 000 бежанци през тази година, но в същото време е изправена пред увеличаване на расистките прояви.

„Голямата драма с бежанците - ние помагаме”, заявява „Билд” и отделя цялата си първа страница, за да покаже, че „кресльовците и ксенофобите не вдигат врява от наше име” и че „Германия има сърце за тези, които се нуждаят от помощ”.

Вестникът възнамерява да събира дарения за деца и приканва читателите си да се мобилизират, за да помогнат на бежанците. Инициативата бе приветствана от вицеканцлера Зигмар Габриел, от министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен и от началниците на големи компании като „Сименс”.

Седмичникът „Шпигел” пък излезе с двойна корица – от едната страна е „мрачната Германия”, изобразена като подпален дом на бежанци, а на другата е „светлата Германия”, на която деца на бежанци пускат балони в небето. „Ние избираме как ще живеем, изборът е наш”, пише списанието.

Баварският вестник „Зюддойче цайтунг” помества на страниците си наръчник за хората, които искат да помогнат на бежанците. „800 000 души се очакват до края на годината. Те имат нужда от дрехи, подслон и просто от малко любезност”, пише вестникът.