ВМРО-ДПМНЕ призова Социалдемократическия съюз на Македония да се вслуша в гласа на народа, който призовава СДСМ да отхвърли т.нар. Тиранска платформа и да оттегли Талат Джафери от поста председател на парламента, съобщи МИА, цитирана от БТА.

"СДСМ измами народа, като лансира Тиранската платформа след изборите, а след това и с опит нелегално да изберат председател на парламента на Република Македония. Това политическо насилие срещу конситуцията, законите и правилата на парламента от страна на СДСМ президвика гняв сред гражданите на Македония. Допълнителна провокация за македонския народ бе нелегалният опит за избор на председател на парламента, който бе извън правилника за работа на парламента, конституцията и законите", се казва в съобщението.

Според партията "този прецедент открива възможност в бъдеще по незаконен начин да се повтори подобна процедура" и да бъдат гласувани по този начин други елементи от т.нар. Тиранска платформа. "Това е суспендиране на правната система в държавата", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.

"Време е СДСМ да чуе гласа на народа. Народът е на крака! Македония се буди", обяви още партията.  

Същевременно Социалдемократическият съюз на Македония призова председателя на парламента Трайко Веляноски да освободи офиса си и да позволи Талат Джафери от Демократичния съюз за интеграция да заеме поста си. 

"Талат Джафери е новият председател на парламента. Това бе потвърдено от американския заместник-помощник държавен секретар Хой Ий, който заяви, че САЩ, Европейският съюз, НАТО и Берлин ще сътрудничат с Джафери. Новият легитимен председател освен това ще информира Георге Иванов, че има демократично и легитимно мнозинство в парламента и Иванов е задължен да даде мандат за формиране на ново правителство на председателя на СДСМ Зоран Заев", заяви СДСМ. 

МИА отбелязва, че президентът Иванов е отказал да даде мандат на Заев, мотивирайки се с приемането от негова страна на оспорваната Тиранска платформа, която според Иванов ще положи основите на бъдещо разделяне на страната. Иванов призова Заев да отхвърли платформата, преди да поиска мандата. 

"Президентът ще бъде информиран още веднъж, че новото реформистко правителство ще следва програма, която напълно гаранатира унитарния характер на Македония, ще работи в съответствие с конституцията и за евроатлантическите перспективи на страната, което ще разсее всички неразумни възражения на Иванов. Всички трябва да си дадат сметка за новата реалност, че има мнозинство в парламента, което е водено от СДСМ, че ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция и че трябва да има мирно предаване на властта", заяви СДСМ в прессъобщение.